Sushi opskrifter

Vil du gerne lave et bord med alt muligt forskellig sushi – eller bare prøve fx nogle makiruller? Så kig med her:

Inden du går i gang med sushi-opskrifterne
Det er først og fremmest vigtigt, at du har styr på de basale dele, som indgår i de tre mest kendte slags sushi-opskrifter: makirullerne, nigirisushi og chirashisushi. Her er tale om sushiris, riseddike, eddike, noritang og den slags fisk eller kød, du bedst kan lide.

Skal det være rigtig japansk, skal du også have fat i syltede ingefær, wasabi og soyasauce. Til makiruller skal du også huske en bambusmåtte til rulningen. Har du som udgangspunkt alle de ting, kan du lave lige hvilken slags sushi, du har lyst til. Hvis du mangler alle de grundlæggende ting, kan du måske med fordel investere i et af de såkaldte og populære ”sushi-starter-kits”. De indeholder alle de ovennævnte ting; sushiris, eddike, noritang, syltede ingefær, soyasauce og wasabi. De kan fås helt ned til 50 kr. i visse supermarkeder eller på tilbud. Derfra mangler du kun grøntsager og fisk/ skalddyr eller kød.

Illustration: Sushi ris - sushi opskrifter

Flickr, Creative Commons by .allieee

Hvor finder man tingene?
Sushiris, eddike, noritang, syltede ingefær, wasabi og soyasauce kan alt sammen købes hos en lokal, asiatisk specialforretning (oftest til bedre priser end i supermarkederne, men dette kan godt variere lidt) – men som sushi er ved at blive mere og mere populært, kan mange af tingene købes i supermarkeder som SuperBest og Føtex. Sushiris kan fås mange steder og koster ikke mere end 15-20 kr. for en pakke med 250-500 gr. Bambusmåtter til rulning af makiruller koster ikke mere end en 20’er.

Grøntsagerne – almindeligvis agurk, avocado, asparges, citron og gulerødder kan så godt som altid findes i alle supermarkeder og mindre butikker. Hvis du gerne vil have grøntsager af en lidt anden kvalitet, kan du også købe grøntsagerne hos din lokale grønthandler.

Hvor de basale ting og grøntsagerne er ret nemme at finde og købe ind, så er fisken eller kødet en helt anden sag. Hvis du, som de fleste, vil lave sushi med fisk – især rå fisk, så skal du være ekstra opmærksom på, hvordan du indkøber det. Det kan være den bedste løsning at gå til en fiskehandler på torvet. Men fisk, der ikke har været frosset ned i mindst et halvt til et helt døgn, er ikke sikkert at spise, fordi fisk i modsætning til at landdyr lever meget vidt omkring og kan opsamle hvad som helst af bakterier, som senere vil have rigt miljø til at formere sig i fisk, der ligger hos en fiskehandler hele dagen. Du skal derfor spørge din fiskehandler grundigt ad, og hvis hans fisk ikke har været frosset ned i lang tid nok, må du købe fisken en dag i forvejen og lægge den i fryseren. Selvom man måske hører mange argumenter imod fisk fra supermarkederne til sushi, der især går på mindre smagsoplevelse og ringere friskhed, så gør det i sidste ende ikke stor forskel, om man har købt fisken hoe fiskehandleren, da fisken som nævnt stadig skal fryses, fuldstændig som den er blevet i supermarkedets fryser. Når du skal anrette din sushi er det også en rigtig god idé at skære fisken, mens den endnu er frossen, simpelthen fordi det giver pænere, renere snit – især til nigirisushi er det en god idé, fordi fisken skal anrettes oven på risene og være genstand til pynt.

Illustration: Sushi opskrifter, nigiri

Flickr. Creative Commons. By symondsben’s

Ingredienser til 32 stk. makiruller, 18 stk. nigirisushi og 2 mellem chirashisushi:
Med udgangspunkt i, at du bruger fisk til sushien, hvis ikke skal du bare gøre de samme ting med kødet.
Til sushiris:
500 g. sushiris
6,5 dl. vand
60 ml. eddike
1 tsk salt
1 spsk sukker

Sushien:
4 ark noritang (1 pakke indeholder 10 plader)
1 agurk
3 avocadoer
5 gulerødder
1 bdt. forårsløg
1 citron

Dit valgte fisk

Tilberedning af ris:
Afvej risene og skyl dem under den kolde hane, indtil vandet bliver helt klart. Dræn risene og put dem i en passende gryde og tilsat de 6-7 dl. vand. Bring risene i kog, dæmp temperaturen igen og lad dem simre under låg i 10 minutter. Efter 10 minutter skal de tages af varmen og stå i 15 minutter. Bland salt, sukker og eddike i en anden gryde og varm blandingen indtil den er klar (når sukkeret er opløst). Fordel de færdige ris i en skål (meget gerne af træ) og overhæld dem med eddikeblandingen, bland risene roligt med en grydeske og lad dem så stå og køle af. Når risene er kolde kan de bruges til sushien.

Makirullerne:
Forbered noget af grøntsagerne (ikke det hele af alle sammen) ved at vaske og klargøre. De skal skæres i lange, tynde strimler. Ca 0,5 x 0,5 x 10 cm for en agurk, forsøg at få de andre grøntsager til at ligne.
Forbered det fisk, du ønsker at have indeni rullerne, på samme måde, og sørg for at stykkerne bliver små og håndtérbare. For store stykker ødelægger formen!

Maki avocado ruller

by La.blasco

Læg bambusmåtten ud og læg derpå ét blad noritang. Væd dine hænder med eddike og/ eller vand, tag ris og tryk dem ligeligt ud over den nederste tredjedel af pladen (som skal ligge vandret i forhold til dig selv) i en halv til en hel centimeters tykkelse. Læg agurk, avocado, gulerod og forårsløg på langs i midten af det risdækkede stykke. Sørg for at der også bliver plads til fisken!
Ved hjælp af bambusmåtten skal du således rulle makirullen sammen, lidt ligesom en roulade; du skal bare sørge for at risene er klistrede så godt sammen, at de ikke vælter ud over det hele. Det sidste stykke tang må godt være fugtet med eddike, så det klistrer sammen i enden. Når rullen hænger sammen, har du en maki-rulle! Du mangler kun at skære den ud i 8 mundrette stykker.

Nigirisushi:
Find et fad frem, du kan arrangere stykkerne på. Form af risen med hænderne nogle mundrette stykker, der gerne skal være helt pressede sammen – og så skal de passe til dit fisk, således at du kan lægge de flotteste stykker fisk oven på dine portioner af ris.
Skær grøntsagerne, så du kan arrangere dine stykker med sushi flot.
Nigiri betyder på japansk ”finger”, hvilket i nigirisushi henviser til at du har frie hænder til at lave sushien akkurat så flot og sådan, som du selv har lyst til det. Du behøver således ikke at tænke over nogen specielle regler her. Men udnyt fisken og grøntsagerne til at lave noget indbydende.

Chirashisushi:
Til chirashisushien har du brug for to små skåle. Dem skal du fylde med ris i bunden – du kan eventuelt lægge småstykker af fisken, der kunne være knapt så pæne, ned i risen. Igen har du med chirashisushien fuldstændigt frie hænder – du skal bare huske at fugte dem med eddike, mens du arbejder med risen, så de ikke klistrer til dig.

Når du står tilbage med en masse flotte stykker sushi, kan du stille det hele pænt an med citronskiver til pynt, samt med tre skåle med wasabi, soya sauce og ingefær på siden,
velbekomme!